Om Göteborg Trailrun

Göteborgs mäktiga upplevelselopp!

Ett spännande och utmanande traillop i Göteborg med en distans för alla; hållbarhet och upplevelse i fokus!

Spring på äventyrliga stigar, i lummig skog och på bergshällar med vidunderlig utsikt.  Härliga uppförsbackar blandas med sköna utförslöp. Loppen bjuder på varierande stigar som bitvis är tuffa, tekniska och bitvis lättsprungna. Banorna tar dig ut från staden till den äventyrliga vildmarken!

Vilken bana du än väljer kommer du få en grym utmaning! 

Mer info om våra banor

7 september 2024

Om Göteborg Trailrun

Loppen springs på härliga och spännande stigar med en hel del höjdmeter och teknisk terräng som är utmanande men ändå så att många kan vara med. Grundtanken med Göteborg Trailrun är att skapa ett lopp som visar hur mycket fin natur och fina stigar det finns väldigt nära staden och främst i stadens östra stadsdelar. Vi vill att ni löpare skall uppleva och upptäcka den vilda skogen, det spännande äventyret och den vackra natur som området erbjuder. Vi vill erbjuda ett lopp som skall gå så mycket som möjligt på stigar i skogen men ändå vara någorlunda centralt och lättillgängligt.

Vi erbjuder tre distanser så att alla kan hitta en distans och utmaning som passar. Vilken bana du än väljer kommer du få ett spännande äventyr och en go och tuff utmaning.

Start och målområdet ligger i Kviberg Park där Göta artelleriregemente huserade från slutet av 1800-talet till 1990-talet. Hundratals soldater har exicerat och kämpat i området innan det är dags för oss att utmana stigarna. Kviberg ligger också ett stenkast från ”Gamlestan” en föregångare till staden Göteborg, dock brändes denna stad ner av danskarna under 1500-talet. Utmed banan kommer du också att springa på andra spår av tidig bebyggelse i form av stenrösen från bronsåldern. 

Banorna passerar först det backiga och fina området runt Bergsjön, en litet undangömt trailområde. En svalkande sjö, branta backar och utsikt över Göteborg erbjuds på vägen, 9km banan vänder här tillbaka mot start/målområdet medan de längre banorna fortsätter vidare ut mot vildmarken.

Här blir banan ännu mer böljande och du kommer att springa utmed bergskammar mot fler idylliska sjöar som ligger mitt i skogen. Stigarna slingrar sig förbi sjöarna och ser du inte upp finns möjligheten för ett stärkande bad. 

Efter ytterligare några kilometer delar sig mellanbanan och den långa banan. Mellanbanan fortsätter mot knallgrön mossa i Robin Hood-skog medans den långa banan fortsätter ut i vildmarken och passerar några härligt magiska sjöar. Långa banan fortsätter sedan in på Bohusleden i några kilometer och du befinner dig längst bort från målet. Nu springer du in i en annan kommun, Partille och området Paradiset. 

Som namnet låter är Paradiset ett riktigt Paradis, perfekt för underbar traillöpning. Långa härliga backar, både uppför och utför blandas. Vissa av backarna är branta och några är relativt lättlöpta. Men alla har de gemensamt att de är alldeles underbara. I området kommer du få fantastiskt utsikt över Säveån-dalen och Partille området. 

Mellanbanan och den långa banan återförenas sedan vid det mörka Surketjärnet. Här fortsätter banan i böljande vildmark och serpentinbackar möter flacka tekniska stigar, då vi nu lämnar de snabba upptrampade stigarna till ett parti som bitvis är lite obanat. Efter detta parti kommer vi in i Göteborg igen och banorna fortsätter med samma avslutning och möjlighet till fantastisk utsikt uppe på Utbys höga toppar. 

Snart är du framme vid alla fotbollsplaner i Kviberg och det efterlängtade målet!

Hållbarhetsfilosofi

Vi har en utpräglad hållbarhetsfilosofi med natur och kultur i fokus. Vi vill eftersträva så liten påverkan på miljön som möjligt. Grundtanken med vårt loppet är att uppmärksamma den fina och fantastiska natur vi har i närområdet, då vi värnar om miljön och naturen.

Vi kommer att använda oss av lokalproducerade produkter samt satsa på att inte använda engångsartiklar i den mån det är möjligt. Hela vårt arbete med loppet kommer präglas av tanken på naturen och påverkan av miljön. 

Alla deltagare måste ha med en egen mugg/kåsa till vätskestationerna och en liten soppåse att spara sitt skräp under loppet för att sortera detta i målområdet.

Vi uppmuntrar också alla deltagare och publik att i största mån använda sig av kollektivtrafiken för att ta sig till eventområdet och loppet. Detta försöker vi underlätta genom att anlägga eventområdet i närheten av allmänna kommunikationer. Vi kommer också att samarbete med hotell i närområdet så att boendet skall vara så nära som möjligt.

Arrangör

Göteborg Trailrun arrangeras av Team Nordic Trail för att ge fler människor möjlighet att uppleva Göteborgs närliggande skogar och marker. Team Nordic Trail har löpargrupper för alla nivåer och åldrar i över 50 städer runt om i Norden och deras grundfilosofi är att få fler att lämna asfalten för att upptäcka skogen och sudda ut svårigheterna med att springa i terrängen. Upplevelsebaserad gemenskap är en av företagets grundtankar och man vill också göra löpningen mer prestigelös och mindre prestationsinriktad. Team Nordic Trail springer fram i natur och varierad terräng. Alla nivåer är välkomna, från nybörjaren till den mer erfarne löparen.

Team Nordic Trail arrangerar också resor där man reser till fantastiska miljöer utomlands samt löparläger från norr till söder i Sverige – både i fjällen och skogen ligger oss varmt om hjärtat! Team Nordic Trail erbjuder även nybörjarkurser, företagsträning och personlig coaching. De arrangerar även loppen EcoTrail och Big Shadow Backyard i Stockhom.

Träning, gemenskap och upplevelse, alla är välkomna! Lämna asfalten med oss! 

Gbg Trail_Internet_004

Medarrangör

Språng Träning & Äventyr driver löpargrupper i Göteborg, arrangerar motionslopp i Västsverige, åker på äventyrsresor till spännande platser i Sverige och Norge. Dessutom personlig träning, företagsträning och andra evenemangsuppdrag. 

Språng Träning & Äventyr arrangerar också loppen  Hermanövarvet, Becksvart och Trailvarvet. 

För dig som är eller vill vara på språng! 

Om oss was last modified: februari 1st, 2024 by gbgtrailrun